M i r r o s
V e r r a s s e n d    o n t w i k k e l e n

Workshop MeCards4KidsSnel naar:

Voor kinderen

MeCards verhalen

Voor volwassenen

Planning workshops in AlbrandswaardVoor kinderen
MeCards, in Nederland zelfiekaarten genoemd, zijn kartonnen kaarten waarop je afbeeldingen plakt. Na het maken van de zelfiekaart, maak je een verhaaltje. Je hoeft geen kunstenaar te zijn om een prachtige zelfiekaart te maken!

Met elke kaart die je plakt, zul je op ontdekkingsreis gaan. Omdat jij de kaart plakt en het verhaal maakt, gaat het altijd over jou. Niemand anders dan jij kan weten wat de kaart betekent! Jij bent uniek!

card190 card828

card604

Wat gaan we doen?

Jij kent mij nog niet, en ik jou niet. Er kunnen kinderen komen van andere klassen of misschien zelfs van andere scholen, en het is belangrijk dat we ons veilig voelen bij elkaar. Daarom starten we met een ontspannen activiteit waarbij we elkaar een beetje leren kennen.

Daarna gaan we aan de slag met het maken van een collage. We gebruiken plaatjes en foto's, een schaar en lijm. Ik zorg ook voor gekleurd papier, potloden en stiften, bijzonder plakband en alles wat je denkt te kunnen gebruiken. Dan maken we een collage op een kartonnen kaart. Er is geen foute manier om zelfiekaarten te maken: je maakt ze zoals jij wilt.

Dan maak je je verhaaltje. Hiervoor heb je verbeeldingskracht nodig. Heb je die nog niet? Dan zorg ik ervoor dat je die krijgt in de workshop! Bij het verhaaltje geef ik je een papier met allerlei beginwoorden van een zin, die jij aanvult. Bijvoorbeeld: Ik ben ... Ik vraag me af ... Ik hoor ... Ook bij het verhaal kun je het niet fout doen: het is altijd goed!

card321

card456


Als je naar huis gaat, heb je één of meerdere kaarten en verhaaltjes. Zoals een jongen uit groep 6 zei: "Een zelfiekaart is een scène uit je eigen verhaal. Jij kiest wat er in jouw verhaal gebeurt. Niemand kan dat voor jou doen, je doet het gewoon zelf". En een meisje uit groep 8 zei: "Mijn zelfiekaarten zijn de verschillende kanten en stukjes van mijzelf".

Wil je het eens meemaken? Vertel dat dan aan je vader of moeder, of iemand anders die jou kan opgeven! Tot ziens!

MeCards bij De Overkant MeCards in Valckesteyn Zuid MeCards in Portland
Bovenstaande foto's zijn genomen in drie workshops in Albrandswaard.

card779

MeCards verhalenHier zie je 2 voorbeelden van kaarten met een verhaal erbij. De beginzinnen krijgt iedereen, die kunnen je helpen je verhaal te schrijven. Doe je het zonder die zinnen, is het ook goed!

heks

Ik ben .. een heks
Ik vraag me af .. mijn toverkunsten werken
Ik hoor .. de vleugels van een uil
Ik zie .. de rand van mijn rode hoed
Ik ben .. blij

Ik doe alsof .. ik in dit kasteel naar school ga
Ik voel .. me mooi in deze kleren
Ik voel aan .. dat er meer kinderen mee spelen
Ik maak me zorgen over .. of alles goed zal gaan
Ik huil .. niet
Ik ben .. blij

Ik snap .. dat alles maar een spel is
Ik zeg .. tegen mijn ouders dat ze me pas ’s avonds hoeven op te halen
Ik probeer .. ervoor te zorgen dat de uil me niet bijt
Ik hoop .. dat alles goed gaat
Ik ben .. een superheks!

cavia

Ik ben .. een meisje
Ik vraag me af .. of ik nog kan slapen
Ik hoor .. van alles
Ik zie .. mijn cavia, ook al is die niet hier
Ik ben .. verdrietig, omdat mijn cavia niet meer hier is

Ik doe alsof .. ik kan toveren
Ik voel .. blijdschap
Ik voel aan .. dat dat niet klopt
Ik maak me zorgen over .. mijn cavia
Ik huil .. om mijn cavia
Ik ben .. verdrietig

Ik snap .. dat mijn cavia niet meer bij me kan zijn
Ik zeg .. denk aan iets anders, zoals kleipoppetjes
Ik probeer .. aan de kleipoppetjes te denken
Ik hoop .. dat mijn cavia het goed heeft
Ik ben .. een meisje dat haar cavia mist


Voor volwassenen


card645

MeCards4Kids is gebaseerd op SoulCollage® . Bij beide gaat het om plaatjes zoeken en vinden, scheuren of knippen, en plakken op een kaart. Vervolgens gaat de deelnemer een proces in, waarin duidelijk wordt wat de kaart 'te zeggen heeft'. MeCards4Kids is aangepast om aan te sluiten bij de interesses en behoeften van kinderen. Deze versie wordt ook door volwassenen met veel plezier gebruikt. Het proces is net iets anders/gemakkelijker dan bij SoulCollage®, maar de waarde is zeker even groot.

Het woord MeCards is door kinderen zelf bedacht, toen een SoulCollage® facilitator met een leerkracht in Los Angeles samen werkten om kinderen te helpen contact te maken met hun innerlijke wijsheid, en zicht te krijgen op hun unieke sterke kanten en kwaliteiten. In Nederland en België gebruiken we ook wel het woord zelfiekaarten.

Wat levert het op?

Kinderen geven aan dat zij plezier beleven aan het proces, dat ze meer over zichzelf te weten komen, en duidelijker kunnen verwoorden wat in hen leeft. Ze ontwikkelen zelfbewustzijn, en leren welke unieke kwaliteiten zij hebben. Kinderen krijgen een positiever zelfbeeld en ontwikkelen veerkracht.

Door het proces maken kinderen contact met hun binnenwereld: hun gevoelens, ideeën, verlangens en uitdagingen. Zij uiten zich eerst in afbeeldingen, en kunnen hier vervolgens via visualisatie woorden aan geven, door het MeCards4Kids-verhaal.

Bij jonge kinderen schrijft een volwassene dit gedicht op. Oudere kinderen kunnen zelf het gedicht opschrijven, maar ook dan is de aanwezigheid van een volwassene gewenst. De volwassene biedt de veilige bedding waarin de kinderen op innerlijke ontdekkingsreis kunnen gaan. Ik bied als SoulCollage® facilitator en Kunstzinnig dynamisch coach de steun die een kind nodig heeft. Ik weet ook dat kinderen elkaar steunen bij moeilijke gevoelens, bijvoorbeeld bij verdriet over de dood van een opa of huisdier.

De kinderen blijven plezier beleven aan de gemaakte kaarten. Doordat ze ook graag nieuwe kaarten maken, worden de waarde en de kracht van het proces versterkt. Dit kan in een volgende workshop, en ook thuis.Planning workshops in AlbrandswaardVoor kinderen in Albrandswaard die in groep 6, 7 of 8 zitten is de workshop gratis. Je kunt je kind naar de eigen school laten gaan, maar ook naar een andere school! Bij Het lichtpunt sluiten bijvoorbeeld kinderen van De grote reis en OBS Portland aan. Je kunt je kind aanmelden voor het naschoolse programma op maandagmiddag, via de website van Albrandswaard actief. Klik op de genoemde school hieronder en je komt direct op de juiste pagina van Albrandswaard Actief.

De gemeente Albrandswaard heeft nog geen akkoord gegeven voor een vervolg op het naschoolseprogramma. Stichting Welzijn Albrandswaard is aan het inventariseren welk binnenschools aanbod er kan komen op het gebied van cultuur. Hopelijk is er binnnenkort duidelijk en kunnen ouders hun kinderen weer inschrijven.


Workshop in Poortugaal:

Datum:    in overleg

Tijd:   

Aantal deelnemers:     3 - 6

Kosten:    10,50 euro. Mensen met alleen een bijstandsuitkering betalen voor hun kind 7 euro.


card492

card705

card672

Meer informatie:


Internet:
www.nancyweisslcsw.com/me-cards-4-kids
www.soulcollage.nl
www.soulcollage.com

Boeken:
van Seena B. Frost:
SoulCollage®
SoulCollage® evolving
SoulCollage® (Nederlands)

van Nancy Weiss en Jane Raphael:
MeCards4kids - Zelfiekaarten maak je zo!© www.mijn-eigen-website.nl