M i r r o s
V e r r a s s e n d    o n t w i k k e l e n

Workshop MeCards4KidsVoor kinderen


MeCards, in Nederland zelfiekaarten genoemd, zijn kartonnen kaarten waarop je afbeeldingen plakt. Na het maken van de zelfiekaart, maak je een gedicht. Je hoeft geen kunstenaar te zijn om een prachtige zelfiekaart te maken!

Met elke kaart die je plakt, zul je op ontdekkingsreis gaan. Omdat jij de kaart plakt en het gedicht maakt, gaat het altijd over jou. Niemand anders dan jij kan weten wat de kaart betekent! Jij bent uniek!

card190 card828

card604

Wat gaan we doen?

Jij kent mij nog niet, en ik jou niet. Er kunnen kinderen komen van andere klassen of misschien zelfs van andere scholen, en het is belangrijk dat we ons veilig voelen bij elkaar. Daarom starten we met een ontspannen activiteit waarbij we elkaar een beetje leren kennen.

Daarna gaan we aan de slag met het maken van een collage. We gebruiken plaatjes en foto's, een schaar en lijm. Ik zorg ook voor gekleurd papier, potloden en stiften, bijzonder plakband en alles wat je denkt te kunnen gebruiken. Dan maken we een collage op een kartonnen kaart. Er is geen foute manier om zelfiekaarten te maken: je maakt ze zoals jij wilt.

Dan maak je je gedicht. Hiervoor heb je verbeeldingskracht nodig. Heb je die nog niet? Dan zorg ik ervoor dat je die krijgt in de workshop! Bij het gedicht geef ik je een papier met allerlei beginwoorden van een zin, die jij aanvult. Bijvoorbeeld: Ik ben ... Ik wil ... Ik vraag me af .... Ook bij het gedicht kun je het niet fout doen: het is altijd goed!

card321

card456


Als je naar huis gaat, heb je één of meerdere kaarten en gedichten. Zoals een jongen uit groep 6 zei: "Een zelfiekaart is een scène uit je eigen verhaal. Jij kiest wat er in jouw verhaal gebeurt. Niemand kan dat voor jou doen, je doet het gewoon zelf". En een meisje uit groep 8 zei: "Mijn zelfiekaarten zijn de verschillende kanten en stukjes van mijzelf".

Wil je het eens meemaken? Vertel dat dan aan je vader of moeder, of iemand anders die jou kan opgeven! Tot ziens!

card779Voor volwassenen


card645

MeCards4Kids is gebaseerd op SoulCollage® . Bij beide gaat het om plaatjes zoeken en vinden, scheuren of knippen, en plakken op een kaart. Vervolgens gaat de deelnemer een proces in, waarin duidelijk wordt wat de kaart 'te zeggen heeft'. MeCards4Kids is aangepast om aan te sluiten bij de interesses en behoeften van kinderen.

Het woord MeCards is door kinderen zelf bedacht, toen een SoulCollage® facilitator met een leerkracht in Los Angeles samen werkten om kinderen te helpen contact te maken met hun innerlijke wijsheid, en zicht te krijgen op hun unieke sterke kanten en kwaliteiten. In Nederland en België gebruiken we ook wel het woord zelfiekaarten.

Wat levert het op?

Kinderen geven aan dat zij plezier beleven aan het proces, dat ze meer over zichzelf te weten komen, en duidelijker kunnen verwoorden wat in hen leeft. Ze ontwikkelen zelfbewustzijn, en leren welke unieke kwaliteiten zij hebben. Kinderen krijgen een positiever zelfbeeld en ontwikkelen veerkracht.

Door het proces maken kinderen contact met hun binnenwereld: hun gevoelens, ideeën, verlangens en uitdagingen. Zij uiten zich eerst in afbeeldingen, en kunnen hier vervolgens via visualisatie woorden aan geven, door het MeCards4Kids-gedicht.

Bij jonge kinderen schrijft een volwassene dit gedicht op. Oudere kinderen kunnen zelf het gedicht opschrijven, maar ook dan is de aanwezigheid van een volwassene gewenst. De volwassene biedt de veilige bedding waarin de kinderen op innerlijke ontdekkingsreis kunnen gaan. Ik bied als SoulCollage® facilitator en Kunstzinnig dynamisch coach de steun die een kind nodig heeft. Ik weet ook dat kinderen elkaar steunen bij moeilijke gevoelens, bijvoorbeeld bij verdriet over de dood van een opa of huisdier.

De kinderen blijven plezier beleven aan de gemaakte kaarten. Doordat ze ook graag nieuwe kaarten maken, worden de waarde en de kracht van het proces versterkt. Dit kan in een volgende workshop, en ook thuis.Praktische informatieDatum: in overleg

Tijd: 14:00 - 17:00

Aantal deelnemers: 3 - 10

Kosten: 30 euro

Het is prettig als je sokken of sloffen meeneemt, want schoenen heb ik liever alleen in de gang.

card492

card705

card672Meer informatie:


Internet:
www.nancyweisslcsw.com/me-cards-4-kids
www.soulcollage.nl
www.soulcollage.com

Boeken:
van Seena B. Frost:
SoulCollage®
SoulCollage® evolving
SoulCollage® (Nederlands)

van Nancy Weiss en Jane Raphael:
MeCards4kids - Zelfiekaarten maak je zo!© www.mijn-eigen-website.nl